مشعل دستگاهی مکانیکی است که اگر در صنعت تاسیسات ساختمان و یا گرمایش موتورخانه ها فعالیت داشته باشید و یا به موضوعات مرتبط با آن مانند دیگ شوفاژ چدنی و یا دیگ های چدنی موتورخانه علاقمند باشید، ناگزیر هستید برای آشنایی با این دستگاه و نحوه انتخاب آن وقت بگذارید.
احتمالا هنگام خرید مشعل یا انتخاب آن شما هم چنین جملاتی (یا ماشبه آن ها) را زیاد شنیده اید:
«اگر مشعل با ظرفیت حرارتی دیگ متناسب نباشد اصلاً خرید دیگ موتورخانه با کیفیت و گران قیمت بیهوده است.»
«چرا تاسیسات کار موتورخانه نمی آورید تا مسئولیت خرید و انتخاب مشعل موتورخانه شما را به عهده بگیرد؟»
« مشعل با ظرفیت بالاتر از ظرفیت دیگ موتورخانه بهتر است مطمئن باشید این انتخاب باعث میشه راندمان دیگ موتورخانه شما هیچ وقت پایین نیاد»
مقالات و نوشته های مربوط به خرید مشعل یا انتخاب مشعل موتورخانه با هدف آموزش نصب مشعل طراحی نشده اند.
بلکه هدف اصلی ما، آشنایی مشتریان بارمان ساز با کلیات مشعل و برخی از پایه ای ترین مسائل انتخاب مشعل و اجزا و قطعات مشعل موتورخانه است. تا هم بتوانند کارهای ساده و اولیه برای خرید و انتخاب تجهیزات موتورخانه خود را مدیریت کنند و هم در صورت علاقه، مسیری برای مطالعه و یادگیری بیشتر موضوعات مرتبط با موتورخانه پیش روی آنها ترسیم شود.
آنچه در ادامه می خوانید:
- مشعل چیست؟ | تعریف مشعل
- کاربردهای مهم و پراستفاده مشعل
- نقش مشعل در کیفیت و راندمان حرارتی موتورخانه
- چیزهایی که هنگام خرید مشعل اشتباه برداشت می شوند
- راندمان پایین موتورخانه از کجاست؟ عدم تنظیم بودن مشعل یا عدم تناسب ظرفیت حرارتی دیگ با مشعل؟
مشعل چست؟
مشعل دیگ شوفاژ جزء کاربردی تاسیسات موتورخانه است که گرمای لازم برای تبدیل آب موجود در دیگ به بخار را تامین می کند و به دیگ متصل می شود. مشعل را به عنوان یک دمنده صنعتی در نظر بگیرید که حرارت را به داخل دیگ فشار می دهد. در واقع مشعل ها با تبدیل انرژی شیمیایی موجود در سوخت به حرارت گرمای ورودی دیگ ها را تامین می کنند. آنها به عنوان بخشی از تاسیسات گرمایشی یک مجموعه در ارتباط مستقیم با انواع دیگ ها می باشند.
مشعل های دیگ بخار اغلب برای ترکیبات مختلف سوخت طراحی و تولید می شوند، و ممکن است دارای قابلیت دوگانه سوز نیز باشند.
مشعل را می توان از نظر فشار و نوع سوخت مصرفی تقسیم بندی نمود.
از نقطه نظر فشار:
1- مشعل اتمسفریک
2- مشعل نیرو
همانطور که گفته شد مشعل ها با مخلوط کردن هوا و سوخت برای ایجاد یک شعله کارآمد در داخل دیگ کار می کنند. اما نوع مشعل و دردسترس بودن سوخت تعیین می کند که از کدام نوع سوخت استفاده شود . اما معمولا یک از موارد زیر است:
1- مشعل گازوئیلی
2- مشعل گازی
3- مشعل دوگانه سوز
4- مشعل مازوت سوز
اهمیت هوا در مشعل:
برای سوزاندن موثر سوخت، مشعل ها باید مقدار مناسبی از هوا را در اختیار داشته باشند. به همین دلیل است که نسبت هوا به سوخت یک شاخص کلیدی برای اطمینان از عملکرد بالای مشعل است. وقتی نسبت سوخت مشعل به اکسیژن متناسب نباشد، سوخت به درستی نسوخته و به صورت دوده در لوله های دیگ رسوب کرده و این رسوب به طور مستقیم بر انتقال گرما از لوله ها و یا پره های دیگ به آب اطراف تاثیر می گذارد و خروجی و راندمان دیگ را کاهش می دهد.
اهمیت تنظیم مشعل:
تنظیم مشعل دریگ بسیار مهم است زیرا بر راندمان، عملکرد و طول عمر دیگ شما تاثیر می گذارد. یک مشعل ضعیف می تواند منجر به افزایش مصرف سوخت، آلایندگی بیشتر و کاهش طول عمر دیگ شود. با تنظیم منظم مشعل می توانید راندمان مطلوب را حفظ کنید و انتشار گازهای گلخانه ای را به حداقل برساند و مهم تر از آن عمر دیگ موتورخانه را افزایش دهید. همیشه این مورد را به خاطر داشته باشید که تنظیم مشعل یک فرایند یکباره نیست بلکه نگهداری و تنظیم منظم این دستگاه برای اطمینان از عملکرد بالا و کارایی مطلوب آن ضروری است. سعی کنید تنظیم مشعل را حداقل یک بار در سال توسط یک شرکت و یا فرد حرفه ای انجام دهید.
با رعایت 3 نکته ساده اما اساسی، ایمنی مشعل را افزایش دهید
1- تهویه مناسب: تهویه کافی برای اطمینان از عملکرد ایمن مشعل بسیار مهم است. نبود تهویه می تواند منجر به جمع شدن گازهای سمی (مونوکسید کربن) که بسیار کشنده است شود.
2- ایمنی احتراق: سیستم کنترلی مشعل باید به ویژگی های ایمنی مثل قطع کن مجهز باشد تا در مواقعی که اکسیژن کم است و یا دما بسیار افزایش یافته و فشار بیش از حد مجاز می باشد سریع عمل کند.
3- آموزش اپراتور: تکنسین های تاسیسات هر ساختمان باید در مورد روشهای کارکرد و نگهداری آموزش ببینند. این آموزش ها شامل نحوه مدیریت و تنظیم سوخت مشعل، آموزش در شرایط اظطراری و در نهایت تعمیر و نگهداری از مشعل می باشد.